Ev satışı kendi içerisinde aşamaları bulunan bir süreçtir. Aşamalar, resmi kuruma para transferi sonrası resmî kurumlara belgelerin teslim edilmesiyle sonuçlanır.
Ev satışı kendi içerisinde aşamaları bulunan bir süreçtir. Aşamalar, resmi kuruma para transferi sonrası resmî kurumlara belgelerin teslim edilmesiyle sonuçlanır. Gerek satıcı gerekse alıcı için transfer sürecinin zararsız şekilde tamamlanması için evin gerçek değerinin ve ek masraflarının belirlenmesi önemlidir. Bu yazıda masraflar doğrultusunda satış işlemini başarıyla tamamlamak için ipuçlarını bulabilirsiniz.
İlk Aşamada Ev Satışında Masraflar
Ev satışında ortaya çıkan masraflardan birisini ilk aşamada tadilat oluşturur. Tadilat masrafları genellikle evin incelenmesi sonrasında ortaya çıkar. Eğer evin herhangi bir noktasında bozuk, kırık bir alan varsa alıcı bu alanların tadilatı için ödeme talep etme hakkına sahiptir.
Satılık ev incelemesi sonrası alıcı en son ödeme aşamasında dilerse tadilat için ödeme talep edebilir. Ev satışında masraflar arasında yer alan bu ödemenin satış tamamlanmadan önce doğrudan ödenmesi mümkündür. Bunun yanı sıra alıcıda alınacak ücretten düşüş sağlanarak dolaylı olarak ödeme gerçekleştirilebilir. Eskişehir satılık daire ve daha fazlası için Hepsiemlak.
Ev satışında ortaya çıkan bir diğer masrafı tapu işlemleri oluşturur. Bu ücretin karşılanması genellikle her alış satış işleminde gereklidir. İşlem tapu dairelerinde gerçekleşir. Evin türüne göre tapu masraf tutar değişir. Ayrıca bu tutara ek olarak tapu devir işlemlerinde döner sermaye ücreti de talep edilebilmektedir.
Ev satarken masraflar kapsamında tapu işlemleri için ödenen tutar %4 oranında harç bedelidir. Bu tutarın yasal olarak %2’sinin satıcı %2’sinin ise alıcı tarafından karşılanması gerekir. Fakat alıcı dilerse %4 oranını tek başına da karşılayabilmektedir. Tapu işlemlerine adım atmadan evvel ödeme türünü belirleyerek sağlıklı sonuç alabilirsiniz.
Ev Satışında Vergi Ödemesi
Satışta ortaya çıkabilecek masraflardan türlerinden birisini vergiler oluşturur. Ev satışında vergi türleri içerisinde en yaygınlardan biri olarak değer artış kazancı vergisi öne çıkar. Bu vergi, Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından kimi gayrimenkul sahiplerinden talep edilen zorunlu bir vergidir. Eğer satış işlemi gerçekleşiyorsa mutlaka bu bedelin karşılanması gerekir.
Ev satışında gelir vergisi için yükümlü tutulan taraf satıcıdır. Ev eğer vergi kapsamındaysa satış işlemleri sırasında bu ortaya çıkan bedeli satıcı öder. Bu vergi evin alış ve satış tarihleri arasında gerçekleşen değer artışı baz alınarak hesaplanır. Bu konuda temel ölçüt enflasyondur. Buna göre satış işlemi sırasında istisna tutarın üzerinde kazanç elde edilmişse vergi talep edilebilir.
Verginin talep edilebilmesi için belirlenen süre 5 yıldır. Eğer evi alışla satış yılınız arasında 5 yıldan daha fazla bir süre geçmişse vergiden muaf tutulursunuz. İşlem sınırlar içerisinde gerçekleşmişse sizden alış ve satış fiyatları sonucu ortaya çıkan fark ölçüsünde vergi talep edilebilmektedir.
Değer artış kazancı, vergisi ortaya çıkan farka göre %35’e kadar talep edilebilir. Bu oran evin net alış satış tarihleri ve net alış satış fiyatları doğrultusunda ortaya çıkar. Ev satışında vergi hesaplama için bu unsurları göz önünde bulundurabilirsiniz. Eğer vergi yükümlülüğü doğuyorsa satış işleminin başarıyla tamamlanması için ödeme yapmayı ihmal etmemelisiniz.
Vekalet Durumunda Noterde Ev Satış Ücreti
Ev satışında ek masraflardan biri vekalet durumunda ortaya çıkar. Vekalet, eğer kişi herhangi bir sebepten ötürü satış işleminde birebir bulunamayacaksa kendi yerine başkasını görevlendirmesini mümkün kılar.
Vekalet vermek için standart masraflara ek ödeme yapmanız gerekir. Ev satışı vekalet ücreti gerekli belgelerle notere başvurularak gerçekleştirilir. Güvendiğiniz bir yakınınızın bilgileri ve kendi bilgileriniz ışığında bu işlemi gerçekleştirebilirsiniz. Genellikle kimlik numarası ve fotoğraf işlemi başarıyla gerçekleştirmek için yeterli olmaktadır.
Gayrimenkul türünüz fark etmeksizin vekalet talep etmeniz mümkündür. Yapmanız gereken tek şey belgeler doğrulandıktan sonra noterde ev satışı ücreti ödemesini tamamlamaktır. Bu ücret vekalet türüne göre değişebilmektedir. Ücreti karşılayarak vekalet işleminin başarıyla tamamlanmasını sağlayabilirsiniz.
Ev satışı için vekalet verme ücreti sırasında ortaya çıkabilecek bir diğer masraf tapu dairelerinde taşınmayan yapılar için talep edilen ücret olabilir. Bu ücreti gerek kendiniz gerekse vekil kişi için karşılamasınız. Bu ücretler doğrultusunda vekalet işlemini tamamlayıp satış işini yakınınıza bırakabilirsiniz.
Ev Satışında Komisyon ve Ek Bedeller
Ek giderlerden biri de komisyon ücretidir. Ev satışında komisyon satış işleminin emlakçı veya gayrimenkul danışmanı aracılığıyla gerçekleştirilmesi sonucu ortaya çıkar. Eğer satış işlemi bu yollardan biriyle gerçekleşiyorsa satış işlemi sırasında ödeme yapmak gerekir.
Ev satışında rayiç bedel doğrultusunda ortaya çıkan satış ücreti doğrultusunda emlakçıya veya danışmana %4 ile %6 oranları civarında değişkenlik gösteren ödeme yapılması gerekir. Bu oran genellikle satıcı veya alıcı tarafından yarı yarıya karşılanmaktadır. Böylece gerek aracı gerekse alıcı ve satıcı açısından süreç sorunsuz biçimde tamamlananın.
Satılık daire işlemi gerçekleştirilirken ortaya çıkan diğer masrafları ödenmeyen kimi vergiler ve giderler oluşturabilir. Bu kapsamda ev satarken ödenen vergiler arasında DASK, emlak vergisi gibi türler yer alabilir. Eğer bu vergilere yönelik herhangi bir borç durumu söz konusuysa satıcı tarafından ilgili kurumlara ödeme yapılması gerekir.
Ortaya çıkması muhtemel diğer giderler aidat, fatura gibi borçlardır. Bunlar genellikle istisnai olarak ortaya çıkan masraflardır. Ev satış yönteminize göre tüm bu unsurları göz önünde bulundurarak satış işlemini tamamlayabilirsiniz.